viernes, 5 de noviembre de 2010

Tema 2

TEMA 2: MODELAT PER GLACERES



Característiques:

Les glaceres es formen en zones on la neu s'acumula i es compacta en forma de gel, formant gegantins rius congelats que es mouen lentament (uns 20 metres a l'any). És aquest moviment el que va erosionant el terreny.
En una glacera podem distingir tres parts:
  • Circ glacial: Zona on s'acumula la neu que es transformarà en gel.
  • Llengua glacial: Massa de gel que baixa per la vall.
  • Zona d'ablació glacial: Final de la glacera, on es fon el gel. Pot desembocar a terra, formant rierols, o al mar.

L'erosió de les glaceres té lloc a través de dos mecanismes diferents:
  • Arrencant les roques del llit i les parets de la glacera.
  • Per abrasió, a través del fregament entre el gel i les pedres que transporta, i el llit i les parets de la glacera.

Zones ocupades antigament per una glacera:
  • Valls en forma d'U, amb el fons pla i els vessants abruptes, amb forts pendents. És exactament com s'ha format la vall de Yosemite que estem veient des d'aquí.
  • Horns: Pics muntanyosos, també amb forts pendents.
  • Ivons: zones còncaves formades per l'antic circ glacial.


Agents o agents geològics externs que hi intervenen:
Neu, Aigua, Neu.

Procés de formació:
Les glaceres es formen en zones on la neu s'acumula i es compacta en forma de gel, formant gegantins rius congelats que es mouen lentament (uns 20 metres a l'any).

Accidents més importants:
El relleu que modelen les glaceres és força abrupte a causa de la gran erosió que produeixen el glaç i les roques que transporta sobre el fons i les parets de la vall glacial, la qual adquireix una forma característica de U.
A les faldes de les muntanyes sovint es formen tarteres; a més, l'aigua procedent de la fusió del glaç s'acumula a les depressions i dóna lloc a llacs.

Fotografies d'exemples dels diferents tipus de modelat.
Perito Moreno


Piedmont



REFERÈNCIES


Llibre Ciències de la naturalesa, 2n ESO (Ed. Barcanova)
Llibre digital de les Ciències de la naturalesa, 2n ESO (Digital Text)

Anna Gómez

No hay comentarios:

Publicar un comentario